Theme Preview Rss

Jak zrobić kompostownik, co można kompostować i jak się do tego zabrać

Kompostownik jest idealnym sposobem z jednej strony na wykorzystanie odpadków organicznych, z drugiej na przygotowanie naturalnego i efektywnego nawozu. Jest to jednocześnie przykład procesu, który w naturze trwa wszędzie i nieprzerwanie od samego początku. Każda roślina prędzej czy później obumiera, jej resztki ulegają przemianom, by w końcu stanowić pożywkę czy materiał dla nowych roślin.

Jak zrobić kompostownik?

Przede wszystkim, jeżeli chcemy efektywnie wykorzystywać kompost, powinniśmy mieć przynajmniej dwa kompostowniki. Podczas gdy jeden się zapełnia, w drugim mogą już w pełni zachodzić procesy biologiczne. Po zapełnieniu pierwszego kompostownika, można użyć kompostu z pierwszego i w jego miejscu zacząć formować nowy.

Kompostownik z desek
Kompostownik możemy kupić sami. Najpierw wybieramy odpowiednie miejsce. Nie powinno być zbyt nasłonecznione. Dobrze też, jeżeli jest ogrodzone krzewami od reszty ogrodu. Prawidłowo prowadzony kompostownik ma zapach ściółki leśnej, jednak nie każdy chce, żeby było go widać. Warto jest wybrać miejsce z nieprzepuszczalną glebą, aby deszcz nie wymywał nam substancji organicznych. Z drugiej strony nie możemy doprowadzić do zbyt dużego zawilgotnienia kompostownika, więc warto wybrać miejsce na lekkim wzniesieniu lub zadbać o dostęp powietrza do dna kompostownika od jego ścian.

Kompostownik tworzymy zbijając ze sobą w kształt kwadratu o wymiarach 2x2m (lub mniejszym, jeżeli nie ma potrzeby tak dużego kompostownika). Jak napisałem wyżej, warto zadbać o dopływ powietrza do dna kompostownika, więc zbita skrzynia powinna mieć przerwy między deskami. Wysokość kompostownika może mieć od kilkudziesięciu centymetrów do nawet metra. Nie warto robić wyższych kompostowników, gdyż trudniej nam będzie mieszać ich zawartość.

Na dno kompostownika warto położyć całe gałęzie przysypane później ziemią lub torfem, aby dodatkowo umożliwić dostęp powietrza, podczas, gdy torf pomoże zatrzymywać substancje organiczne przed wsiąkaniem do gleby. Potem możemy wrzucać już zbędne odpady.

Jeżeli kompostownik jest nowy, warto dodać do odpadków trochę dojrzałego kompostu z drugiego kompostownika (na przykład od sąsiada), lub zastosować preparat z odpowiednimi szczepami bakterii.

Co można kompostować?

- opadłe liście
- skoszona trawa (po wrzuceniu warto ją wymieszać z pozostałą częścią kompostu)
- odchody zwierzęce
- resztki z kuchni - herbata, kawa, warzywa (bez mięsa!), obierki warzyw (bez cytrusów)
- owoce opadłe z drzew
- czysty papier i tektura (bez farby)
- popiół z kominka lub grila
- chwasty

Utrzymywanie kompostownika

Przy sprzyjających warunkach z odpadków organicznych wyrzuconych do kompostownika po 8-12 miesiącach powstaje jednolita brązowa próchnica idealna do nawożenia ogródka, a nawet roślin doniczkowych. Ważne jest jednak, żeby odpowiednio zadbać o kompostownik, aby zachodzące w nim procesy przebiegały wystarczająco efektywnie.

Przede wszystkim, powinniśmy co 2 miesiące mieszać zawartość kompostownika, co umożliwi dopływ tlenu oraz zapewni dotarcie mikroorganizmów do wszystkich warstw kompostu. Nie należy też mylić procesów próchnicznych z gniciem. Jeżeli w kompoście wyczuwamy zapach zgnilizny, znaczy to, że kompost jest zbyt wilgotny i powinniśmy go mieszać częściej. Z drugiej strony, jeżeli kompost jest zbyt suchy, należy go polać wodą.

Na zimę warto przykryć kompostownik folią, żeby temperatura nie spadła w nim poniżej zera. Przykryty kompostownik nadal będzie pracował zimą, choć już wolniej.

Należy uważać też na rośliny z widocznymi oznakami chorób. Te należy najpierw spalić, a dopiero później dodać do kompostu, żeby ograniczyć rozprzestrzenianie się szkodliwych mikroorganizmów.

Zobacz ceny gotowych kompostowników

5 komentarze:

Karolina pisze...

Stalam sie posiadaczka kompostownika (z drugiej reki, poprzedni lokatorzy zostawili) i dziekuje za te garsc informacji. :) Cos tam jest na dnie, musze to jeszcze obadac, obawiam sie jednak, ze najciezsze bedzie nauczenie sie, ze organiczne odpady nie laduja w koszu zbiorczym. Ale skoro nauczylam sie ze szklem, papierem, puszkami i plastikami, to i teraz dam rade. ;) Popiolu zas nam nie brakuje - w domu dwa kominki i palimy bardzo czesto, to dla mnie nowosc, ze popiol tez dodaje sie do kompostownika. :)

Dziekuje raz jeszcze i pozdrawiam!

iwabuziaczek.blogspot.com pisze...

Bardzo przydatne informacje, dziękuję :)

Damian R pisze...

No zobaczymy co z tego będzie. Niedługo wszyscy zaczynamy kompostować na potęgę. Zastanawiam się jakiej wielkości kompostownik jest potrzebny dla 4 osobowej rodziny i trawnika ok 300m2? Dodam, że rodzina jest przeciętnie śmiecąca.

Maria Szydło pisze...

czy mozna wrzucac do kompostownika drobne galazki np maliny lub jezyny sciete jesienia?

Ogrodnicza Obsesja pisze...

odchodów zwierzęcych chyba się nie kompostuje?!

Prześlij komentarz