Theme Preview Rss

Który olej roślinny wybrać? Charakterystyka dostępnych w sprzedaży olejów ekologicznych.

Tłuszcze wielonienasycone zawarte w roślinnych olejach jadalnych są niezbędnym elementem diety każdego człowieka. Oprócz nich bogactwo minerałów i witamin stanowi uzupełnienie codziennego, racjonalnego planu żywieniowego. W sprzedaży dostępnych jest coraz więcej rodzajów olejów sprowadzanych z całego świata. Który warto wybrać i do czego przeznaczać? Czy lepiej sięgać po ekologiczne produkty?

Olej rzepakowy
Wśród mnogości dostępnych na rynku olejów jadalnych olej rzepakowy zajmuje najwyższe miejsce jeśli chodzi o zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie kwasu linolenowego. Nasz organizm nie potrafi samodzielnie go syntetyzować, a jest on potrzebnym składnikiem błon lipidowych. Należy podkreślić, że oleje z pierwszego tłoczenia, uzyskiwanego w niższych temperaturach tracą znikomą ilość cennych składników. Olej rzepakowy w Polsce jest popularny i tani w porównaniu do olejów z innych surowców. Nadaje się do smażenia podobnie jak oliwa z oliwek, surówek, sosów i sałatek. Posiada neutralny smak i zapach. Tak jak każdy olej roślinny ułatwia przyswajanie witamin A, D, E i K, zawartych w warzywach, rybach i podrobach.

Olej słonecznikowy
Olej tłoczony z nasion słonecznika klasyfikuje się na pierwszym miejscu jeśli chodzi o zawartość witaminy E. Zwana witaminą młodości, pełni rolę ochronną błon komórkowych organizmu. Olej słonecznikowy posiada także dużą ilość β-karotenu, lecytyny oraz niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych - Omega 6. Jak inne oleje roślinne zwiększa odporność na infekcje i korzystnie wpływa na gospodarkę tłuszczową organizmu. Odgrywa rolę w obniżaniu poziomu "złego" cholesterolu (LDL), podwyższając dobry HDL, przez to redukuje ryzyko miażdżycy i zawału serca. Jest chętnie wybierany zwłaszcza przez kobiety ciężarne. W przemyśle spożywczym nadaje się do zup, sosów, kasz, makaronów, sałatek, surówek i majonezów. Traci jednak wiele swoich cennych składników w wysokich temperaturach, a więc nie nadaje się do smażenia.

Olej kukurydziany
Olej kukurydziany posiada dużo wartości odżywczych. Zawarte w nim kwasy NNKT, biorą udział w hamowaniu procesu starzenia, wywierając pozytywny wpływ szczególnie na układ nerwowy i krążenia. Olej kukurydziany jest chętnie wybierany przez osoby cierpiące na chorobę wrzodową, gdyż regularnie stosowany sprzyja regeneracji błony śluzowej żołądka i dwunastnicy. Zawarta w nim witamina E potrzebna do prawidłowej funkcji układu płciowego wspomaga pracę mięśni i polepsza kondycję skóry. Olej kukurydziany to znakomity dodatek do sałatek i innych potraw na zimno. Należy podkreślić, że obróbka termiczna mu nie służy.

Olej sezamowy
Olej sezamowy to przede wszystkim bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie kwasu linolowego oraz kwasów tłuszczowych jednonienasyconych. Dostarcza on organizmowi dużą dawkę witaminy E oraz witaminy K, niezbędnej do prawidłowego procesu krzepnięcia krwi. Olej sezamowy jest chętnie stosowany przez osoby zmagające się z nadciśnieniem. Pozwala on obniżyć ciśnienie tętnicze krwi, przez co zredukować stosowaną dawkę leków hipotensyjnych. Codzienne spożywanie poprawia samopoczucie, wzmacnia stan włosów i skóry. Olej sezamowy proponuje się jako uzupełnienie kuracji przy cerze trądzikowej oraz ze skłonnością do atopii. Olej sezamowy odgrywa znaczącą rolę w kuch orientalnej. Z powodzeniem sprawdza się także w diecie wegetariańskiej, będąc bazą sałatek, surówek, sosów, dipów, wykwintnych majonezów oraz smakowitych dresingów. Szkoda jednak go stosować po sporządzania dań w wysokich temperaturach, gdyż traci swoje cenne składniki.


Olej z orzechów laskowych

Charakterystyczny w smaku i zapachu olej z orzechów laskowych dzięki dużej zawartości kwasu linolowego i witaminy E ma zbawienne działanie na układ sercowo-naczyniowy, przeciwdziała kamicy moczowej i pasożytom jelitowym. Witamina E będąca przeciwutleniaczem opóźnia proces starzenia organizmu. W gastronomi olej z orzechów laskowych chętnie wybierany jest do sałatek i surówek. Stosuje się go również do sosów, gotowanych warzyw i dań z kapusty. Nie sprzyja mu wysoka temperatura.

Olej z pestek dyni
Olej z pestek z dyni charakteryzuje się korzystnym działaniem w leczeniu i profilaktyce przerostu gruczołu krokowego. Tą pożądana właściwość zapewnia duża ilość zawartych w nim fitosteroli i cynku. Składniki poprawiają kondycję układu moczowego także u kobiet. Olej z pestek z dyni oprócz witaminy C, A, D stanowi źródło witamin z grupy B, regulujących działanie układu nerwowego, hormonalnego oraz odpornościowego. Olej pomaga w walce z pasożytami przewodu pokarmowego i często jest wybierany w celu pozbycia się toksyn z organizmu. Spośród wszystkich olejów wyróżnia się ciemną brązowo - zieloną barwą. Posiada też specyficzny orzechowo - owocowy smak i zapach. Jest stosowany do wielu potraw słonych i słodkich. Oprócz dodatku do sałatek stanowi świetne wykończenie pucharów lodowych oraz serników. Polane nim owoce i cukiernicze specjały zyskują wykwintny smak i aromat.

Ku radości prawdziwych smakoszy bardziej wyszukanej kuchni nietypowe oleje roślinne coraz częściej goszczą na sklepowych półkach. Niestety ich cena nadal bywa wysoka, co wiąże się z technologią produkcji, kosztem surowca i transportem. Wybierając ekologiczne oleje o jakości potwierdzonej certyfikatem, mamy pewność, że oleje nie zawierają GMO, podczas uprawy nie były stosowane chemiczne środki ochrony roślin, a w czasie produkcji nie dodawano sztucznych rozpuszczalników oraz składników wzbogacających smak i zapach. Ekologiczne oleje roślinne mają także przyznany certyfikat Sprawiedliwego Handlu (Fair Trade).

Zobacz też:
Jak pozbywać się zużytych farb, lakierów, oleju
Jak przyrządzić ekologiczne tofu
Domowe sposoby na pozbycie się kretów z ogrodu?

0 komentarze:

Prześlij komentarz