Tofu to serek wytwarzany z soi, a konkretnie z mleczka sojowego. Nie zawiera laktozy, jest więc dobrą alternatywą dla osób, które jej nie tolerują. Opinie co do jego smaku są bardzo podzielone, bezsprzecznie jednak, jest doskonałym źródłem wapnia oraz soli mineralnych i witamin: żelaza, fosforu, potasu, sodu, witaminy E i B. Ponadto białko sojowe zawiera aminokwasy i tłuszcze nienasycone, lecytynę i kwas linolowy.
Ser sojowy tofu został wynaleziony w Chinach dwa tysiące lat temu. Początkowo był podstawą diety prostych ludzi (ze względu na możliwość łatwego i niedrogiego sposobu produkcji). Do jego upowszechnienia przyczynili się buddyjscy mnisi, którzy zaczęli spożywać ów serek zamiast mięsa. Dziś można mówić już o swoistej "modzie na tofu".
Neutralny smak tofu daje możliwość szerokiego zastosowania w kuchni. Można z niego przygotowywać pożywne pasty do pieczywa, kotlety, pulpety czy farsze. Ser sojowy nadaje się do jedzenia na surowo, pieczenia, gotowania czy marynowania. Z powodzeniem może zastąpić jajka lub masło.
Soja jest produktem bezglutenowym, ma właściwości antymiażdżyce, pozytywnie wpływa na odporność organizmu. Jest korzystna również dla diabetyków ponieważ ma niski indeks glikemiczny.
Mimo wszystkich zalet produktów sojowych warto pamiętać o tym, że mogą one wywołać reakcje alergiczne. Choć są lekkostrawne, można ich zjeść maksymalnie 50 g dziennie (ponieważ ziarna soi zawierają tzw. tioglikozydy, związki chemiczne upośledzające pracę tarczycy).
Ziarna soi stały się bardzo popularnym produktem, dziś możemy je dostać już prawie w każdym większym sklepie.
I. Przyrządzanie domowego tofu należy rozpocząć od przyrządzenia mleczka sojowego. Zalewamy ziarna wodą i pozostawiamy je w takiej zalewie na jeden dzień (powinniśmy używać ziaren soi jednorocznej, wieloletnie ziarno jest twarde i gorzkie).
II. Następnego dnia dokładnie płuczemy ziarna, odrzucamy te kiepskiej jakości. Miksujemy całość, dolewając wody (proporcja - 3 litry wody na około 300 gram nasion), tak aby po zmiksowaniu wytworzyła się papka przypominająca konsystencją serek.
III. Gotujemy wodę, około 4 litry, gdy zacznie wrzeć wlewamy naszą papkę przygotowaną wcześniej.
IV. Teraz mamy chwilę na wyciśnięcie soku z 1 cytryny.
V. Przesączamy maź sojową przez gazę - odsączony płyn to mleczko sojowe (w tym momencie od otrzymania sera tofu dzieli nas już tylko krok).
VI. Otrzymane mleczko sojowe gotujemy na małym ogniu. W czasie gdy mleko się gotuje, wlewamy przygotowany wcześniej sok cytrynowy, który spowoduje, że mleko się zetnie.
VII. Gdy płyn zaczyna się oddzielać i powstają drobne białe grudki to znak, że czas odsączyć serek przez gazę. To, co otrzymamy na gazie, to właśnie nasze tofu.
Zobacz też:
Życie ekologiczne to też oszczędzanie żywności
Soki w kartonach, szklanych butelkach czy z sokowirówki - które lepsze? Czy warto kupować gotowe soki czy samemu wyciskać owoce?
Jak przyrządzić ekologiczne tofu? Domowy sposób na zdrowy ser sojowy
Autor:
Autor
on niedziela, 27 listopada 2011
Etykiety:
ekologia w domu,
produkty ekologiczne
Reklama
Blog Archive
-
►
2013
(14)
- ► października (3)
-
►
2012
(24)
- ► października (2)
Labels
- ekologia w domu (53)
- produkty ekologiczne (23)
- ciekawostki (20)
- ekologia w modzie (11)
- ekologia w ogrodzie (11)
- ekologia w motoryzacji (9)
- ekologiczne ogrzewanie (6)
- ekologia w szkole (4)
- energetyka (3)
Kontakt
Blog ma wyłącznie charakter informacyjny. Nie ponoszę odpowiedzialności za absolutną poprawność prezentowanych informacji.
Kontakt: jteldz (małpka) gmail.com
© Blog-ekologiczny.blogspot.com - porady, wiadomości, ciekawostki - jak żyć ekologicznie. Obsługiwane przez usługę Blogger.
0 komentarze:
Prześlij komentarz