Theme Preview Rss

Własnoręcznie wykonane dekoracje świąteczne sposobem na orginalną choinkę

Tradycyjne staropolskie ozdoby choinkowe kusiły blaskiem i ... smakiem. Dawne obyczaje nakazywały przystrajać drzewka w czerwone jabłka lub włoskie orzechy ozdobione według upodobań domowników. Dzieci często tworzyły piękne i bajecznie kolorowe papierowe łańcuchy lub zawieszki, aby później móc z duma zawiesić je na bożonarodzeniowym drzewku. Czy ta moda przeminęła? Wszak urok tego typu dekoracji pozostał niezmienny. Ozdoby spod znaku eko zyskują coraz większa popularność - nie ma się czemu dziwić, są piękne, aromatyczne a do tego tanie!


Poniżej kilka przepisów na ekologiczne i jak najbardziej jadalne ozdoby świąteczne:

Suszone jabłka
Jabłka umyć, obrać pokroić w plastry, usuwając gniazda nasienne. Ususzyć (np. w piekarniku). Jabłka są ususzone, gdy są twarde i w miarę sztywne, o złocistym kolorze. Możemy tez jabłka pokroić na talarki a następnie rozłożyć na grzejniku (trzeba poczekać kilka 2,3 dni zanim ozdoba będzie gotowa).

Suszone plastry pomarańczy

Nie ma nic łatwiejszego niż ususzenie w plastrach niż pomarańcze. Kroimy je w plastry o grubości około 0,5 cm. Układamy na blaszce i suszyć w piekarniku. Jeżeli mamy piekarnik elektryczny, pomocny jest w tym termoobieg. Podczas suszenia powinno się je kilkakrotnie obrócić.

Mandarynkowe bąbki

Idealne do zawieszenia na drzewku. Będzie nam potrzebny kawałek drucika i wykałaczka. Drucik zawiązujemy na środku połówki wykałaczki, tak, aby zrobić pętle. Nakłuwamy na górze tak aby zrobić dziurkę na tyle dużą, aby zmieściła się nasza druciana zawieszka i wykałaczka. Zawieszkę wkładamy do środka zrobionego otworu. Wykałaczka powinna w środku delikatnie zmienić położenie, dzięki czemu nie będzie już tak prosto jej wyjąć. Do drucika możemy przywiązać barwna wstążkę, możemy również powciskać w mandarynkę pojedyncze goździki.

Cytrynowy zawrót głowy

Aby wykonać tą ozdobę będziemy potrzebować noża do obierania do cytrusów. Wycinamy paseczki skórki do dekoracji dzięki czemu powstają nam aromatyczne serpentyny(doskonałe do ozdobienia stroików lub do zawieszenia na choinkę).

Ozdobne jabłka
To dobry pomysł na udekorowanie wigilijnego stołu. Wystarczy wybrać kilka sztuk kolorowych jabłek, wypolerować i przewiązać kolorowa wstążeczką. Do jabłkowych ogonków można też dołożyć rafię lub laski cynamonu. Taka pachnąca dekoracja stołu z całą pewnością zachwyci naszych gości!

Przyprawione drzewko

Do dekoracji świątecznych wspaniale nadają się również przyprawy. Do tego celu możemy użyć np. lasek cynamonu i kilka ziarenek anyżu (pamiętajmy jednak aby nie przesadzić z ilością). Możemy tworzyć różne zestawienia, ogranicza nas tu jedynie wyobraźnia (np. plasterki pomarańczy przeplatane plastrami jabłek,a do tego liście laurowe połączone z suszonymi śliwkami).

Pierniczki

Można ich użyć do dekorowania choinki, tylko trzeba jeszcze przed upieczeniem, zrobić specjalne otworki, które posłużą do przewleczenia ozdobnej tasiemki. Dziurki muszą być dość duże, gdyż piernik przy pieczeniu rośnie. Po upieczeniu pierniczek jest za twardy i może się uszkodzić.

Papierowa alternatywa

Papier jest idealnym materiałem dla domowych, własnoręcznie robionych ozdób choinkowych. Zaletą jest przede wszystkim rodzinna zabawa przy ich "produkcji".

Źródło zdjęcia: www.czasdzieci.pl/inspiracje/id,2015641.html

Zobacz też:
Tworzy recykling. Moda na ekologiczną biżuterię z odzysku
Jak urządzić ekologiczne biuro? Ekologiczne artykuły papiernicze i ekoelektronika

0 komentarze:

Prześlij komentarz