źródło: www.galicjusz.pl
Jajka są produktem żywnościowym dość popularnym w
polskiej kuchni – jemy je nie tylko na miękko, na twardo, sadzone czy w postaci jajecznicy, ale dodajemy je także
jako składnik do wielu potraw – ciast, naleśników, klusek i wielu, wielu
innych. Jajko to pokarm bardzo wartościowy – ma w sobie wszystko oprócz witaminy C; jest bardzo odżywcze i zawiera cholinę –
substancję obniżającą zły cholesterol. Kiedyś panowało przekonanie, że jajka są
niezdrowe i nie należy ich spożywać w dużych ilościach. Dziś wiemy, że są zdrowe, ale oczywiście jak i wszystko
inne, tak i jaja należy spożywać w ilościach umiarkowanych.
W dzisiejszych czasach wielu ludzi ma świadomość
zdrowego żywienia i dlatego wiele osób wybiera produkty ekologiczne, które mimo
tego, że są dużo droższe od innych, to jednak są gwarancją zdrowej diety. Wśród
ekologicznych pokarmów znajdziemy także ekologiczne jaja. Czy są one zdrowsze i
lepsze od tych nieekologicznych?
Najpierw słów kilka o rodzajach jajek. Na rynku
spotkać możemy jaja z czterema oznaczeniami – jajka zerówki, jedynki, dwójki i
trójki. Co to oznacza? Otóż, jajka z numerem 0 to jajka ekologiczne – kury
chodzą sobie swobodnie tam gdzie chcą i jedzą co chcą oraz ekologiczną paszę;
jajka z numerem 1 to jajka od kur, które chodzą sobie wolno i jedzą co chcą
oraz paszę, ale nieekologiczną; jajka z numerem 2 to jajka od kur, które swoje życie
spędzają w kurniku na ściółce, ale mogą sobie chodzić w obrębie kurnika; a jajka z numerem 3 to
jajka od kur, które całe swoje życie spędzają w klatkach, czyli nie mogą się
swobodnie poruszać.
Niektórzy uważają, że najlepsze są jaja z numerem
3, bo wiemy dokładnie czym karmione są kury, a poza tym są badane. Jednak
wiadomo, że takim kurom podawane są antybiotyki. Czy zatem jedzenie jajek od
kur faszerowanych antybiotykami jest zdrowe?!
Jeśli chodzi o jaja z oznaczeniem 0, czyli jaja
ekologiczne, to kury znoszące takie jaja biegają sobie wolno, jedzą trawkę,
ekologiczną paszę, czyli paszę bez sztucznych dodatków oraz inne rzeczy, które
znajdą. Oczywiście nie mamy tutaj stuprocentowej pewności co taka kura zje, ale
jest to najbardziej naturalna z kur znosząca naturalne jajka.
Z jednej strony mamy zatem jajka od kur, które są
nieszczęśliwe całe swoje życie spędzając w ciasnej klatce i nie mogąc się poruszać – co jest wyjątkowo okrutne i karmione
nafaszerowaną chemią paszą oraz antybiotykami, a z drugiej strony jaja od
szczęśliwych kur, biegających sobie wolno gdzie kurza dusza zapragnie,
skubiących świeżą trawkę i jedzących naturalny pokarm. W tym wypadku odpowiedzi
na pytania: które jaja są lepsze i zdrowsze oraz jakiego wyboru dokonać w sklepie są oczywiste.