Theme Preview Rss

Życie ekologiczne to też oszczędzanie żywności

Życie w sposób ekologiczny i przyjazny środowisku to nie tylko oszczędzanie energii czy wody i ograniczanie emisji spalin. W dzisiejszych czasach coraz większym problemem staje się przemysł spożywczy, który z uwagi na jego masowość oraz przyzwyczajenia konsumentów pochłania ogromne zasoby wody, energii i innych surowców. Produkcja żywności odpowiedzialna jest za emisję 20% wszystkich gazów cieplarnianych na świecie. Wytworzenie 1 kg wołowiny to 50 000 litrów wody zużytych w procesie produkcji i przetwarzania.

Tymczasem ludzie marnują coraz więcej żywności. Oczywiście na czele są kraje rozwinięte, gdzie żywność nie jest problemem, gdzie każdą spleśniałą bułkę zaraz można wymienić na nową. Według szacunków żywność marnowana przez mieszkańców USA mogłaby wyżywić 2 mld ludzi. Oczywiście oprócz marnowania żywności przez samych konsumentów dochodzą do tego straty w transporcie i dystrybucji oraz w przemyśle gastronomicznym. Polsce jest daleko do takiego poziomu, chociaż statystyki i tak są przerażające. Szacuje się, że w tym roku Polacy zmarnują 4 mln ton żywności (po 100 kg na osobę).

Chcąc żyć w zgodzie z naturą powinniśmy pomyśleć też o kwestii marnowania żywności w naszym domu. Przede wszystkim powinniśmy robić zakupy zgodnie z zaplanowaną wcześniej listą, nie wrzucać do koszyka to co się nam podoba. Ponadto warto robić zakupy z niewielkim wyprzedzeniem, co pozwoli dostosować je do aktualnej sytuacji i zmniejszy czas przechowywania żywności w domu (więc i ryzyko zepsucia). Ważne jest też prawidłowe przechowywanie i konserwacja żywności. Szczegółowe porady na ten temat znajdziecie na stronie NieMarnuje.pl.

0 komentarze:

Prześlij komentarz